MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS
MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS
MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS
MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS
MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS
MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS

MERCY HOSPITAL SAINT LOUIS

The Mercy Outpatient Center is a six-story multi-specialty clinic with a mechanical penthouse and basement level.

The Mercy Outpatient Center is a six-story multi-specialty clinic with a mechanical penthouse and basement level. The project also includes a 5-story garage, central utility plant and mechanical yard located on an 8.7 acres as part of the Mercy Hospital campus located in St. Louis, Missouri.

The Outpatient Center program includes an ambulatory surgery center, GI Lab, imaging, urgent care, outpatient lab-draw, PACE clinic, outpatient rehab/ gym, retail pharmacy, gift shop, retail optical shop, café, outpatient physician clinics, wound center, patient services and shared staff support space.

The exterior palette of the Outpatient Center combines warm and natural materials including brick, natural stone, cast stone and precast cladding including a two and half story glass lantern representing a beacon of light for Mercy’s brand recognition. The site layout seeks to minimize the patient travel distance. The site provides a clear way-finding with a welcoming path of travel from the parking to the clinic entrance for enhancement of the patient experience.

The new Outpatient Center will be of poured-in-place structure with two-way reinforced concrete flat plate. The parking structure will include approximately 950 parking spaces and will be a poured-in-place structure with one-way, post tensioned slab. The garage will have three levels above grade and two below grade. The exposed portion of the garage will be clad in precast panels and brick.

The Central Utility Plant will include water-cooled chillers, gas-fired, variable speed boilers and emergency power generators. The mechanical penthouse will house air-handling systems serving the building. The site will include bulk liquid oxygen for oxygen service, as well medical gases and vacuum systems.

*Originally designed by Bates Architects